Visit Brabant & Travel Diaries

Nederland | 01.10.2020

Onthaast in een van de mooiste streken van Brabant

Combineer de rust van Brabantse natuur met het bruisende stadsleven. Blogger Kayleigh bezocht de Brabantse streek De Peel en kwam helemaal tot rust. Dit zijn haar tips om te onthaasten.

Onthaast in een van de mooiste streken van Brabant by Kayleigh van Proemeren

Kayleigh van Proemeren

Fotograaf:Yves Banza

Het grind kraakt onder mijn voeten terwijl ik in de verte vogels hoor fluiten. Ik neem plaats op de houten vlonder bij waterplas Meerbaansblaak, in Nationaal Park De Groote Peel, waar ik geniet van het weidse uitzicht. Zwarte boomstronken lijken op mysterieuze wijze uit het water te schieten en in het water zie ik de weerspiegeling van wolkenvelden. Langzamerhand begin ik te begrijpen waarom Staatsbosbeheer de Meerbaansblaak ‘de Nachtwacht van de Peel’ noemt.

De Peel is een hoogveengebied, op de grens van Noord-Brabant en Limburg, dat bestaat uit moerassen, uitgestrekte heide, bossen, struikgewassen en waterplassen, verdeeld in meerdere natuurgebieden zoals De Mariapeel, Deurnsche Peel en nationaal park De Groote Peel. Het is een van de rijkste vogelgebieden van West-Europa en een ideale plek om te onthaasten. Wij bezochten De Peel om te wandelen, mountainbiken, culinair te genieten, fietsen en relaxen in een heerlijke bed & breakfast. Dit zijn mijn tips om te onthaasten in De Peel.

1. Bezoek nationaal park De Groote Peel

Waar dit gebied vroeger bekend stond om haar turfwinning is het tegenwoordig een natuurgebied van 1400 hectare waar je landschappen treft als moeras, heide, bossen, water en struwelen. Een heerlijk gebied voor wandelaars en fietsers.

Meerbaansblaak De Groote Peel.Foto: Yves Banza

Kijk uit over waterplas de Meerbaansblaak of ga op zoek naar een van de vele vogels die het gebied rijk is zoals de bruine kiekendief en de roodborsttapuit. In de maanden oktober, november en maart spot je er zelfs kraanvogels.

Uitzicht over weiland met koeien, De Groote Peel.Foto: Yves Banza

Het nationale park kent drie verschillende wandelroutes. De Meerbaansblaakroute (gele route) is twee kilometer lang en door het verharde pad ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. De drie kilometer lange Knuppelbrugroute (rode route) brengt je langs drassige moerassen en waterplassen. Wil je de diversiteit van het park bewonderen? Wandel dan de Mussenbaanroute (blauwe route). Deze route is zes kilometer lang en neemt je mee langs alle hoogtepunten van het park. Ontdek hier alle routes door Nationaal Park de Groote Peel.

2. Mountainbiken door de Liesselse Bossen

Actievelingen gaan mountainbiken in de Liesselse Bossen, een typisch Brabants bos met prachtige oevervegetatie. Tussen de hoge dennen vind je smalle, slingerende bospaadjes die worden afgewisseld met brede bospaden. Wij kiezen voor een vijftien kilometer lange mountainbikeroute die gemarkeerd is met houten palen met een groene driehoek en daaronder twee rondjes.

Collage: links een mountainbikepad in de Liesselse Bossen. Rechts: routemarkering mountainbikeroute.Foto’s: Yves Banza

We passeren de kabbelende beek de Oude Aa en de Galgenberg: op deze open plek middenin de Liesselse bossen werden vroeger veroordeelden opgehangen aan een galg. Rechte stukken worden afgewisseld met slingerende, smalle stukken. Perfect voor ons als beginners.

Tip: wanneer je geen mountainbike hebt kun je deze huren bij Natuurpoort de Peel vanaf hier is het ongeveer zeven kilometer fietsen naar het startpunt van de mountainbikeroute door de Liesselse Bossen. Bekijk de mountainbikeroute hier.

3. Tot rust komen bij Glundr!

De recent geopende bed & breakfast Glundr, in Heusden, ligt op slechts tien minuten rijden van de hoofdingang van nationaal park De Groote Peel, wat het een ideale uitvalsbasis maakt om het natuurgebied te verkennen.

Bed & breakfast Glundr!Foto: Yves Banza

Met slechts zeven kamers, een wellness, een ontbijtcafé en gastvrouw Ivon die alle zorgen wegneemt kom je op deze plek, midden in de natuur, helemaal tot rust. Vanuit de grote ramen op onze kamer kijken we uit over de weilanden en een kudde schapen. Ik plof op bed en neem een slok van mijn verse koffie, terwijl ik uitkijk uit over de goudkleurige akkers waar de zon achter de horizon zakt. Genieten!

4. Wandelroutes Deurnsche Peel

De Deurnsche Peel maakt onderdeel uit van het Natura-2000 gebied, bestaande uit restanten van wat eens een uitgestrekt oerlandschap was van levend hoogveen. Je kunt hier prachtig wandelen, en dat gaan we dan ook doen. We stellen onze eigen route samen en volgen de knooppunten 17,12, 18, 19, 21, 62, 18, 17. Dichte struikgewassen wisselen zich af met hoogstaand gras en houten bruggetjes voeren over sloten. Langzaam maakt het weidse uitzicht plaats voor bebost gebied.

Collage: links houten brug over sloot, rode en blauwe wandelroute. Rechts: wandelen door het bos.Foto’s: Yves Banza

Na 6,5 kilometer eindigt onze wandelroute in het dorp Griendtsveen. Hier stoppen we bij Herberg de Morgenstond. Met uitzicht over de met bomen overkoepelde Helenavaart genieten we van een welverdiend speciaalbiertje en een heerlijke lunch. Bestel een ‘Knapzak’ – roggebrood met bloedworst en appel en bruinbrood met gebakken spek en ei – of een ‘Klootzak’ – sneetjes brood met gehaktballen in jus.  De twee specialiteiten van het huis.

Lunch Herberg De MorgenstondFoto: Yves Banza

Tip: via routes in Brabant kun je op een gebruiksvriendelijke manier je eigen wandel- en fietsroutes samenstellen.

5. Street Art Tour Eindhoven

Wij vinden het heerlijk wanneer we de rust van de natuur kunnen combineren met een bruisende stad. En dat kan hier perfect. Vanuit de Peel sta je binnen dertig minuten rijden in het centrum van Eindhoven.

Leuk om te doen in Eindhoven is een Street Art-tour op de fiets deze boek je bij City Tours Eindhoven. We starten bij Wielercafé Cyklist op het NRE-terrein en stappen hiermee gelijk in de urban wereld van industriële interieurs, graffiti en street art.

‘Graffiti is vanuit Amerika overgewaaid,’ begint onze gids Maurice terwijl we naar De Berenkuil fietsen, de enige plek in Eindhoven waar het legaal is om graffiti te spuiten. ‘Kunstenaars hebben een code: je mag pas over iemands werk heenspuiten wanneer je het echt beter kan,’ aldus Maurice.

Graffiti artiest in Eindhoven.Foto: Yves Banza

We passeren plekken als Strijp-S, het centrum en het Philips Stadion. Maar de volksbuurt Woensel-West, waar gekleurde huizen worden afgewisseld met street-art-tekeningen, heeft toch de meeste indruk gemaakt. Wanneer we verder de wijk in fietsen voelt het voor even alsof ik de medina van Fez binnenstap. Huizen in aardse tinten, sierlijke, stalen deuren en hoge, gekleurde toegangspoorten.

Collage: links fietsen door een toegangspoort van de wijk Woensel-West. Rechts: graffiti van een Nike sneaker. Foto’s: Yves Banza

We sluiten ons weekend af met een welverdiend biertje bij Café Thomas in het centrum van Eindhoven. Omringd door roze muren bekleed met gedetailleerde muurschilderingen lijkt het alsof ik midden in een expositie zit. Ontspannen en voldaan stappen we de auto in terug naar huis.

Wil je meer bijzondere plekken in Brabant ontdekken? Lees dan ook: ‘De Van Gogh Fietsroute: 435 km door Brabant’, ‘De Biesbosch: tips voor elk seizoen’ en ‘Tip: wandel tussen grote grazers in het oergebied van Brabant‘. 

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door VisitBrabant. Wil je ook onthaasten in de Brabantse natuur? Bezoek de website van VisitBrabant en laat je inspireren.